Iedereen die een conflict heeft, wil dat graag in zijn of haar eigen voordeel oplossen. Dat hoeft niet altijd ten koste van de ander te gaan. Soms wíllen mensen graag een win-win oplossing, maar weten ze niet goed hoe ze dat moeten aanpakken.
Dit keer een parabel als blog.
Twee zussen erven van hun vader een kist vol sinaasappels. De vader heeft geen instructies achtergelaten voor de verdeling. Het loopt al snel op ruzie uit. Beide zussen menen reden te hebben waarom zij aanspraak maken op de gehele erfenis. Ze zijn niet bereid tot delen.
Twijfel bij de aanpak van het conflict
Wat te doen? Naar de rechter? Geld voor een advocaat, en voor een procedure bij de rechtbank, hebben ze allebei niet. En ook twijfelen ze: wat als de rechter de ánder gelijk geeft? En hoe lang gaat dat duren? Tegen de tijd dat de uitspraak komt, zijn de sinaasappels waarschijnlijk rot.
Dan horen ze over een bemiddelaar. Die zou misschien uitkomst kunnen bieden. Hij staat erom bekend dat hij vastgelopen conflicten vlot kan trekken. De zussen wagen het erop.
Met het conflict naar de mediator
Bij de bemiddelaar doen ze hun verhaal, en ieder vertelt hem waarom juist zíj de hele kist sinaasappels meent te mogen krijgen.
Het is even stil, en dan vraagt de bemiddelaar: “Wat zou je met de kist vol sinaasappels doen, als je hem had?” De oudste zus antwoordt: “Ik run een hotel, en schenk bij het ontbijt altijd verse jus d’orange aan de gasten. Ik wil de sinaasappels dus uitpersen.” De jongste zus antwoordt: “Ik leef van de verkoop van jam, en ik wil de schil van de sinaasappels raspen om te gebruiken voor het maken van marmelade.”
De oplossing dient zich aan
Op het moment dat beide zussen elkaars motieven horen, hoeft de bemiddelaar eigenlijk al niets meer te zeggen. Ze begrijpen dat ze hun probleem eenvoudig kunnen oplossen. En dat doen ze dan ook. Allebei kunnen ze 100% gebruik maken van de kist sinaasappels.
Win-win situatie
Als ze buiten staan, beseffen ze dat ze allebei “gewonnen” hebben. In meer opzichten: ieder kan álle sinaasappels gebruiken, en er is geen reden om de ander iets te verwijten over de erfenis van hun vader. Ook voor de toekomst kunnen ze elkaar recht in de ogen kijken. Ze maken meteen al een afspraak voor de komende kerstperiode.
Ze vragen zich ook nog af wat er bij de rechter had kunnen gebeuren; alles voor de een, alles voor de ander, of een verdeling, van bijvoorbeeld 50/50. En of dat hun onderlinge verhoudingen voor de toekomst goed had gedaan..?
Deze parabel vertel ik altijd graag als mensen vragen wat je nou eigenlijk aan mediation hebt.
Ook bij conflict op het werk
Natuurlijk gaat het niet altijd zo gemakkelijk, en vaak is er natuurlijk meer dan één vraag nodig om boven water te krijgen waar het nou eigenlijk écht om gaat, en waar ieders belangen liggen. Maar de boodschap is denk ik duidelijk. Waar het om gaat is het resultaat.
Nu ging dit verhaal over twee zussen. Maar vaak hebben mensen ook een conflict op het werk. Ook daar zijn win-win oplossingen te behalen. En dat is onze klanten in ruim 90% van de gevallen waarin wij als RANDSTAD-MTC hebben mogen bemiddelen gelukt.
In welke gevallen zou jij mediation ook daadwerkelijk willen inzetten? Als je dat wilt delen, laat dan een commentaar achter in het veld hieronder. Of bel ons voor meer informatie. Je krijgt altijd een van onze mediators direct aan de lijn.
All about mediation zegt
Interessant uitgelegd! Weet je wat mij vaak opvalt? Dat veel mensen denken dat mediation een therapie is. Ik gebruik vaak een soortgelijk voorbeeld en daarmee leg ik uit dat beide partijen vaak zelf achter de oplossing komen en de mediator het gesprek alleen leidt.