Onveilige werkomgeving? Het bieden van een veilige werkomgeving is de basis voor gemotiveerde en gezonde medewerkers. Mediation kan een sleutelrol spelen bij het bereiken of herstellen daarvan. Hieronder legt arbeidsmediator Monique Lacasa uit hoe mediation kan helpen als er sprake is van een onveilige werkomgeving.
Hoe herken je een onveilige werkomgeving?
Pesten, intimidatie en respectloos gedrag… Een onveilige werkomgeving kan verschillende vormen aannemen, waarbij tegenwoordig vooral nadruk ligt op psychologische factoren zoals intimidatie en discriminatie.
Dit kan grote gevolgen hebben, voor zowel de werknemer als de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en financiële schade.
In een recente uitspraak werd het een werkgever dan ook ernstig verweten dat hij onvoldoende had opgetreden tegen een werknemer die grensoverschrijdend gedrag vertoonde. In een gerechtelijke procedure kan dit een werkgever duur komen te staan.
Alle reden dus om een onveilige werkomgeving snel aan te pakken.
Inzet van mediation
Mediation kan worden ingezet bij spanningen en conflictsituaties als gevolg van een onveilige werkomgeving. Mediation richt zich op samenwerking en herstel van de verstoorde verhoudingen.
Mijn rol als mediator is om samen met de deelnemers te zoeken naar een gezamenlijke oplossing, door gezamenlijk het gesprek aan te gaan. Ik ben daarbij verantwoordelijk voor de onpartijdige begeleiding van deze mediationgesprekken.
Alle communicatie in mediation is vertrouwelijk, waardoor er meer ruimte ontstaat om dingen te delen en tot de kern van een conflict te komen. Mijn ervaring is dan ook dat de deelnemers snel tot een oplossing kunnen komen en vaak beiden tevreden de deur uit lopen.
3 redenen waarom Mediation kan helpen als de werkomgeving onveilig is
1. Mediation creëert een veilige werkomgeving en herstelt vertrouwen
Doordat mediation veel aandacht besteedt aan de vraag waardoor verhoudingen verstoord zijn geraakt, wordt er gewerkt aan herstel van het vertrouwen. Dit maakt mediation bijzonder geschikt voor situaties waarin mensen nog met elkaar moeten samenwerken, zoals in een arbeidsconflict. Herstel van vertrouwen draagt bij aan een veilige werkomgeving.
2. Mediation verbetert de Communicatie en schept ruimte voor een Oplossing
Veel conflicten ontstaan door miscommunicatie. Een mediator helpt de deelnemers om echt naar elkaar te luisteren en elkaars perspectief te begrijpen. Dat verbetert de communicatie.
Wanneer de deelnemers zich over en weer erkend voelen in hun belangen, zijn ze eerder bereid zich flexibel op te stellen. Dat schept ruimte voor het vinden van een oplossing.
3. Mediation zorgt voor Gezamenlijke Oplossingen en Relatiebehoud
Het grootste verschil tussen mediation en een gerechtelijke procedure is dat een mediator de deelnemers helpt zoeken naar een gezamenlijke oplossing die tegemoetkomt aan hun wederzijdse belangen, in plaats van dat een rechter een beslissing oplegt. Dit zorgt voor relatiebehoud.
Is Mediation een Oplossing bij een onveilige werkomgeving?
Het antwoord is: ja. Mediation kan een effectieve en constructieve manier zijn om conflicten in een onveilige werkomgeving aan te pakken. Het biedt een platform voor open communicatie, herstel van vertrouwen en het vinden van gezamenlijke oplossingen.
Door mediation in te zetten, kunnen werkgevers niet alleen conflicten oplossen, maar ook een cultuur van veiligheid, respect en samenwerking bevorderen.
Auteur: Monique Lacasa
Geef een reactie