Mediation: zo werkt het
Mediation: zo werkt het
Een zakengeschil, of een arbeidsconflict. Ellende, tijdverlies en onoverzichtelijke kosten. Een zwart gat dat energie en geld vreet, en intussen de sfeer verziekt. Allemaal dingen die je niet wilt horen, maar waar je wel tegenaan loopt.
Wil je dure adviseurs, die dan op jouw kosten gaan vechten in de juridische arena? En kostbare procedures, waarin iemand anders over jouw zaken beslist?
Nee. Je wilt precies dat stukje support dat je nodig hebt: bemiddeling door een onpartijdige mediator van RANDSTAD-MTC. Dát werkt.
Mediation is je gereedschap om af te rekenen met dit soort narigheid. Het lost in korte tijd conflicten op, met zo min mogelijk gedoe en kosten. Mediation laat dingen heel die in een rechtszaak kapot gaan. En je houdt zelf de handen aan het stuur.
Bel RANDSTAD-MTC als je een mediator nodig hebt. Het is ons vak.
Hoe los ik met mediation een conflict op?
Beschouw mediation als een handig stuk gereedschap. In plaats van juridisch knokken, met grote kosten en onzekerheid, ga je met elkaar aan tafel bij een gespecialiseerde mediator van RANDSTAD-MTC.
Wat levert dat op? De mediator zorgt voor een neutrale gespreksomgeving en spelregels voor de communicatie. Je praat besloten en vertrouwelijk met elkaar. Eerste doel is om te zorgen dat je weer zinvol met elkaar kunt overleggen.
Ieders visie komt op tafel en er is ruimte om daar over te praten. Je verlegt de focus van standpunten naar belangen, en van verleden naar toekomst. Daardoor krijg je weer beweging in de zaak.
Zo maak je ruimte om nieuwe opties te vinden en er met elkaar over te praten. Vrijblijvend, zonder dat je meteen ergens aan vast zit. Als de wil er is om samen een oplossing te vinden, komt zo’n oplossing vrijwel altijd op tafel.
Ben je het over de oplossing eens, dan wordt die in een overeenkomst vastgelegd. De mediator van RANDSTAD-MTC helpt jullie bij het opstellen van die overeenkomst. Pas als de overeenkomst ondertekend is, zijn de afspraken bindend.
Lees ook de antwoorden op de vragen hieronder. Dan heb je een goed beeld van hoe mediation gaat, wat er van je wordt verwacht. En vooral: wat je eraan hebt.
Waarom zou ik het doen?
Grote voordelen
- Je bespreekt en stuurt de kwestie terwijl die speelt (i.p.v. later alles terugploegen in een rechtszaak).
- Je voorkomt dat de situatie escaleert.
- Er is veel meer ruimte voor eigen oplossingen.
- Je vecht niet in een juridische arena, maar zit met elkaar aan tafel.
- Een onpartijdige mediator van RANDSTAD-MTC zorgt dat het overleg goed loopt.
- Je overlegt besloten en vertrouwelijk.
- Je hebt rechtstreeks invloed op de uitkomst.
- Mediation is informeel, en veel sneller en gemakkelijker dan procederen.
- De kosten zijn in de regel veel lager.
- De overgrote meerderheid van mediations leidt snel tot een oplossing. Het slagingspercentage bij RANDSTAD-MTC ligt boven de 90%.
Wat wordt er van me verwacht?
Je blijft zelf aan het stuur
- Je doet er vrijwillig mee. Bijvoorbeeld als onderling praten niet meer goed werkt. Of gewoon omdat je er snel uit wilt komen.
- Ieder krijgt ruimte om in de beslotenheid van het mediationgesprek visies en belangen naar voren te brengen. Zo weet je van elkaar waar het écht om gaat.
- De mediator zal vragen aan jullie stellen. Je kunt je gezichtspunten, wensen en opties op tafel leggen. Op basis daarvan kun je afspraken maken die daar bij passen.
- Wat vertrouwelijk naar voren komt, mag je niet tegen elkaar gebruiken als je er niet samen uitkomt. Je bent alleen ergens aan gebonden als je dat uitdrukkelijk met elkaar afspreekt.
- Mediation vraagt om inzet. Je kunt niet achterover leunen en de ander het werk laten doen. Alleen met inzet bereik je resultaat.
Wat zijn de stappen?
Je doorloopt vijf heldere stappen
- Een vertrouwelijk intake-gesprek met de mediator van RANDSTAD-MTC.
- Ondertekening van een mediation-overeenkomst. De mediator zorgt voor die overeenkomst.
- Strikt vertrouwelijke mediation-gesprekken, onder leiding van de mediator.
- In die gesprekken: zoeken naar opties, op basis daarvan gezamenlijk een oplossing bepalen, en die oplossing vertalen in heldere afspraken.
- Schriftelijk vastleggen van de gekozen oplossing. In de regel zorgt de mediator van RANDSTAD-MTC voor het opstellen van het slotdocument.
Wat is het resultaat?
Je bepaalt in onderling overleg de uitkomst
- Gaat het om winnen of verliezen? Nee, het gaat om het vinden van een gezamenlijke oplossing waarmee je verder kan.
- De mediator van RANDSTAD-MTC is strikt onpartijdig en begeleidt de gesprekken en het mediationproces.
- Tijdens de gesprekken kun je vrijuit over opties en mogelijkheden praten. Je bent pas ergens aan gebonden als je dat uitdrukkelijk met elkaar afspreekt.
- Als partijen bepalen jullie zelf de uitkomst. Gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd. In de regel helpt de mediator daarbij.
Gaat het hard tegen hard?
Gesprekken aan de mediationtafel mogen best stevig zijn. Een blad voor de mond nemen hoeft niet, praten met wederzijds respect wel.
De mediator zorgt voor duidelijke spelregels en een veilige gespreksomgeving.
Bij RANDSTAD-MTC komt nooit een mes op de mediationtafel. Maar misschien ligt daar wél onze oude bronzen scheepsschroef. Die kregen we van een tevreden relatie. Met een tekst erbij over samenwerken:
We are a System. We propel.
Our blades work together.
We move things forward, cooperating as a team.
Maintaining the same angle, we reach our common goal.
Still we each remain our individual selves.