In de regel houden we bij arbeidsmediation met elke betrokkene eerst een apart intake-gesprek. Daarbij vertellen we hoe het mediation-proces werkt, en wat ieders rol daarin is. We vragen en luisteren goed naar waar het volgens jou om gaat. Na de intake beslist ieder over voortzetting.
Dan volgen een of meer gezamenlijke mediation-gesprekken. Besloten en vertrouwelijk. We praten op een neutrale locatie. Bijvoorbeeld ons kantoor in Den Haag. Of we huren elders ruimte, als dat handiger voor de betrokkenen is.
De arbeidsmediator en de deelnemers zijn verplicht tot geheimhouding. Dat leggen we met elkaar vast. Zo kan ieder vrij overleggen en naar voren brengen wat zijn belang is, zonder daar later op vastgepind te worden. Dat maakt het veilig om over opties en alternatieven te praten.
De arbeidmediator is strikt onpartijdig, ongeacht wie de kosten van de mediation draagt. De arbeidsmediator begeleidt de gesprekken, bewaakt het mediation-proces en zorgt voor voortgang.
De arbeidsmediator werkt oplossingsgericht. Doel is, via gezamenlijk overleg een oplossing te bereiken waar ieder zich in kan vinden.
De partijen bepalen en toetsen zelf hun (voorgenomen) afspraken. Iets is pas bindend als zij dat schriftelijk overeenkomen.
Meestal helpt de arbeidsmediator ook om de slot-overeenkomst op te stellen. Daarin staat waar je elkaar aan kunt houden.
We werken volgens de reglementen en kwaliteitsborgen van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Dat is de landelijke kwaliteitskoepel voor mediation. Onze arbeidsmediators zijn geregistreerd en gecertificeerd als MfN Registermediator.