Marielou is MfN Registermediator. Zij is gespecialiseerd in arbeidsmediations en andere zakelijke geschillen.
Daarnaast is zij sinds 1996 rechter-plaatsvervanger, op dit moment in Wvggz- en Wzd-zaken. Als gecertificeerd Facilitator begeleidt zij advocaten en collega’s bij Intervisie-bijeenkomsten en heeft zij jarenlang ervaring in vele bestuursfuncties en betrokkenheid bij (beroeps)verenigingen.
Als oud-advocaat adviseert Marielou in juridische kwesties, voornamelijk op het gebied van het arbeidsrecht.
Waarom ik doe wat ik doe
Voor mij doet elk mens er toe. En ook het verhaal dat bij hem of haar hoort. Ik luister daar erg graag naar en vraag ook zoveel mogelijk door: wat is voor jou nou ècht belangrijk en wat zijn daarbij jouw waarden? Hoe komt het dat je doet wat je doet?
Mijn leven lang ben ik op zoek naar het contact met de ander en in verbinding komen met elkaar. Als mensen moeite hadden bij het verwoorden van wat ze wilden zeggen, vond ik het leuk de juisten woorden te vinden voor hun verhaal. En dat lukte me altijd snel en goed. Ik houd van taal. Als advocaat kon ik dat mooi combineren met mijn juridische kennis en op die manier mensen uit problemen houden of halen. Ik leerde natuurlijk hoe te procederen, maar ik merkte al snel dat het treffen van schikkingen mij beter af ging. Gelukkig gingen de meeste van mijn cliënten ook akkoord met mijn wijze van aanpak.
De beslissing om in 2004 de opleiding tot mediator te gaan doen sloot helemaal aan bij hoe ik al jaren werkte en heeft me vooral doen inzien dat ik goed bezig was, maar nog een aantal dingen moest afleren die ik tijdens bijna 25 jaar advocatuur juist had moeten aanleren. Laat de mensen aan tafel zelf aan het woord, oordeel nooit en geef geen ongevraagde adviezen. Het is eigenlijk heel eenvoudig: maak het iedereen naar de zin aan tafel en zorg dat je met je professionaliteit, vaardigheden en humor zorgt voor goede gesprekken. En zo doe ik het dus. En alweer vele jaren met heel veel plezier!
Wat u van mij kunt verwachten
Als arbeidsrecht-specialist ben ik dagelijks bezig met wat zich op de werkvloer afspeelt. En daar gebeurt voortdurend wat. Soms openlijk. Vaak aan het oog onttrokken. Leidinggevenden, medewerkers en ook collega’s onderling zijn net mensen: ze zeggen lang niet altijd, althans zeker niet duidelijk genoeg, wat ze bedoelen. Of handelen opzettelijk. Dat kan gaan hinderen, leiden tot stevige gesprekken of botsingen. De ervaring leert dat het ook kan zorgen voor ziekteverzuim. En dan neemt ineens iemand het woord ‘conflict’ in de mond en daarbij wordt jou ook een rol toebedeeld. Wat te doen? Op zo’n moment ga ik graag als mediator aan de slag. Volgens een duidelijke afgesproken procedure en binnen de MfN-regels. Ik luister eerst in aparte gesprekken naar ieders verhaal en dan beslis ik wie met elkaar bij mij aan de mediationtafel worden uitgenodigd om in mediation te gaan. Ik zorg vervolgens voor een verantwoord en doelgericht mediationtraject.
Met mijn achtergrond als advocaat en rechter-plaatsvervanger ben ik juridisch goed geschoold. Mijn ervaring in allerlei bestuurlijke en toezichthoudende functies is onmisbaar om me goed toegerust te weten als bemiddelaar en procesbegeleider. Door mijn open persoonlijkheid ben ik in staat om snel het vertrouwen van mensen te krijgen met mij in mediation te gaan. Als mediator richt ik mij op het bereiken van een oplossing in een zo kort mogelijk tijdsbestek, omdat ik weet dat iedere deelnemer aan de mediation daaraan behoefte heeft. Meestal bestaat de conflictueuze situatie al (te) lang en dat doet noch aan werkgevers- noch aan werknemerszijde goed. Ik zorg ervoor dat aan tafel duidelijk wordt wat er precies speelt en welke oplossing daarbij het beste past.
Vaak zijn er veel opties; ik noem er een paar. Gaat het om functioneren en een gericht verbeterplan opstellen, of om salariële vraagstukken? Kan het (her)plaatsen in een andere functie helpen? Of speelt verzuimbegeleiding en uitvoering van de Wet Verbetering Poortwachter? Is de arbeidsovereenkomst voortzetten nog haalbaar of is er reden voor afscheid nemen van elkaar? Alle deelnemers aan de mediation krijgen de ruimte om zich in een veilige omgeving (eindelijk eens) uit te spreken en hardop na te denken over mogelijkheden om tot een oplossing te komen die bij hen past. En ik vind het elke keer weer heel bevredigend om mee te maken, dat men tot een gezamenlijk aanvaarde eindoplossing is weten te komen en de handtekeningen onder de gemaakte afspraken worden gezet. Mediation werkt!
Nevenfuncties
- 1996 – heden Rechter-plaatsvervanger
- 2017 – heden: Voorzitter van het bestuur Stichting Pape-Fonds, Den Haag
- 1989 – heden: (Bestuurs)lid Maatschappij van Welstand, Amersfoort
Registraties en certificeringen
- Mediatorsfederatie Nederland (MfN): gecertificeerd als MfN Registermediator.
- Facilitator Intervisie, Orde van Organisatiedeskundigen en -adviseurs en Praktijkintervisie
- NOvA-erkend Gespreksleider voor Intervisie
- Lid Nederlandse Mediatorsvereniging NMv, landelijke beroepsvereniging voor mediation-professionals.
- Oud-Voorzitter en nu Lid Mediatorsvereniging Haaglanden MVH; ‘Rechtspraak waar het moet, mediation waar het kan’.