Uit onze praktijk: wat gebeurt er regelmatig als een medewerker ziek is? De werkgever is doodsbang dat hij “van de wet” allerlei dingen niet mag, zoals vragen hoe met de zieke medewerker is. Of dat hij fouten maakt in het ziektedossier. En de werknemer? Die zit ziek thuis, ziet de muren op zich afkomen, wil steun en krijgt die juist niet van de baas uit angst voor ‘fouten’.
Lees deze column (als PDF), die ook in het Tijdschrift Conflicthantering is verschenen.
Herken je het in de column geschetste dilemma?
Heb je als werkgever of als zieke werknemer wel eens in die positie gezeten? Of heb je misschien een werkbare manier gevonden om er mee om te gaan? Deel je ervaringen en ideeën hieronder door een reactie achter te laten! (scroll voorbij ‘Over Anita Regout’).
Column met belangstelling gelezen!
Dank voor je reactie! Hopelijk draagt de column bij aan een stukje bewustwording bij werkgevers én werknemers om het normale persoonlijke contact óók (of: juist?) bij ziekte niet te vergeten.
Laatst heb ik een frietsnijder gekocht. Dat gaat een stuk sneller dan iedere aardappel afzonderlijk te schillen en in stukjes te snijden!
Een zieke werknemer is een uitdaging voor iedere baas. Hij moet voor vervanging zorgen, loon doorbetalen en de kans is groot dat er een extra druk ontstaat bij de andere werknemers omdat er werk blijft liggen. Ook hier geldt een catch22 situatie: de baas wil graag zijn werknemer terug maar kan/mag(?) geen contact met hem opnemen. Vaak wil een werknemer gewoon weer werken en dat er naar hem of haar geluisterd wordt. Wordt het niet eens tijd om een omgeving te creëren waar werkgever en werknemer vrijuit kunnen spreken en waar er geen consequenties aan vast zitten? Gewoon, off-the-record? Dat zou bijvoorbeeld kunnen tijdens het schillen van aardappelen en het snijden van friet….!
Beste Freek,
Dank voor je reactie. Vrijuit spreken, wat jij aangeeft, zou heel goed zijn. In mijn column pleit ik daar ook eigenlijk voor. Consequenties zijn er immers altijd; wel iets doen én niet iets doen (in dit geval: ‘gewoon’ menselijk contact met een zieke medewerker) betekenen beide iets. Dus zeg ik: werkgever, doe wél iets, wees niet bang en neem regie op positieve wijze. Dat helpt de relatie, en vergroot de kans op snellere terugkeer op het werk.