Werken in een zelfsturend team vraagt meer van je dan alleen je werk goed doen. Goed samenwerken is een must. Per saldo geldt dat voor elk team. Goed samenwerken betekent ook, dat je onderlinge spanningen en conflicten met elkaar oplost. Gebeurt dat in jouw team? Voor veel professionals valt hier nog wat te leren. Wie slim is doet dat. En als coachend leidinggevende ontwikkel je je mensen daar dus in.
‘Wij hebben nooit conflicten binnen ons team’
Uniek; dat mag je een team waar nooit een conflict is wel noemen. Uniek betekent zoiets als volslagen uitzonderlijk. Daar is meteen alles mee gezegd. Want in de regel krijgen veel teams zo nu en dan wél met conflictsituaties te maken.
Op zich prima. Waarom? Omdat een conflict brandstof is voor vernieuwing. Als je er maar goed mee omgaat. Je eigen vaardigheid om dat te doen kun je versterken, door te leren en te oefenen. Daar zijn handige trainingen voor.
Conflict is brandstof voor vernieuwing en creativiteit
Oplossen van een conflict binnen je team biedt kansen. Ten eerste om rust in de tent te krijgen, zodat iedereen weer lekker kan werken. Verder kun je de energie van het conflict gebruiken om verandering en vernieuwing te realiseren waar nodig. En om daar draagvlak voor te creëren.
Draagvlak binnen je team is er, als de teamleden er achter staan. Daarom train je je mensen om onderlinge spanningen constructief te benaderen en interne conflicten zelf op te lossen. Laten we dat hier oplossingsgericht handelen noemen.
Oplossingsgericht handelen begint bij oplossingsgericht denken
Het begint met een juiste mindset. Werk eerst aan je persoonlijke instelling. Je mentale ‘default’ stand moet erop gericht zijn, spanningen om te zetten in kansen. Dan kun je in de praktijk veel gemakkelijker congruent handelen.
En de ánder dan? Het is vaak gezegd en het geldt nog steeds: wil je iets veranderen, begin dan bij jezelf. Je omgeving zal erop reageren. Via dat mechanisme werkt oplossingsgericht denken ook preventief. Daar kun je je voordeel mee doen.
Het zelf kunnen oplossen van onderlinge problemen binnen jouw team is dus belangrijk en als betrokkene heb je daar zelf een rol in. Lees eens wat er binnen de zorgsector over wordt gezegd.
Oplossingsgericht handelen binnen je team is onderdeel van ‘team’ zijn
Bij een conflict heb je elkaar nodig om onderling gedoe uit de wereld te helpen. Het helpt dus, als alle teamleden oplossingsgericht denken en handelen. Het mooist is als dat de cultuur binnen het team is. In feite is dat een wezensonderdeel van een ‘team’. Versterk je oplossingsgerichte vaardigheden door er in trainingsverband mee te oefenen. Dat vergroot ook je rust en je effectiviteit in conflictsituaties.
Wil je iets leren? Erken dan eerst dat je iets te leren hebt
Oplossingsgericht denken en handelen kun je leren. Er zijn simpele, heel toegankelijke technieken voor. Het helpt niet om bij voorbaat te zeggen: dat kan ik allemaal al. Je kunt je vaardigheden alleen versterken als je eerst voor jezelf erkent dat je misschien nog iets te leren hebt. En je moet het belangrijk genoeg vinden. Leren is het benutten van kansen. Hier vind je hoe je zo’n kans kunt benutten.
Welke vaardigheden hebben in jouw team geleid tot het oplossen van spanningen of conflicten? Deel het in het commentaarveld hieronder. Zo leren anderen van jullie successen.
Hallo Paul,
Wederom een blog met goede inhoud, waarvoor dank. Ik wilde even inhaken op dat leren …….. (laatste alinea).
Voor mij geldt, dat ik in negen van de tien gevallen in een team werk. Ik ben een echte ’teamplayer (en verwacht dat logischerwijs ook van anderen). Het team waarin ik recentelijk werkzaam was, bestond voornamelijk uit ZZP-ers. Dat maakt het binnen het team soms moeilijk, omdat niet iedereen hetzelfde is. Er zitten soms echte haantjes tussen met een instelling van ‘ik weet alles al’ of ‘mij maak je niets meer wijs’ ……
Binnen ons team hadden we ook zo’ n haantje, die mijn (test)werkzaamheden na vertrek zou overnemen. Ik heb zaken overgedragen en hem toen geïnstrueerd en bepaalde punten meegegeven, waarop hij zich moest focussen. In de praktijk (tijdens het uitvoeren van zogenaamde Certificeringstesten) bakte hij er weinig tot niets van. Hij deed zichzelf voorkomen als ‘joh, met dat bijltje heb ik eerder gehakt, geen probleem ……’ (ik ben inspecteur geweest bij Shell > dat liet hij ook zien op zijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen die hij droeg: een veiligheidshelm en een fluorescerend hesje met het bekende Shell embleem).
Binnen het team maakte hij echter geen goede indruk en mij is naderhand gevraagd om een oordeel te geven over zijn functioneren (dat moet overigens nog gebeuren).
Persoonlijk vind ik dat je (hoe oud je ook bent en hoeveel kennis van zaken je ook met je meebrengt) ….. altijd open moet staan voor ‘het leerproces’. Ik ben nu onderhand zestig maar erken, dat ik bij elk project nog steeds leer of met betrekking tot technische of organisatorische zaken bepaalde kennis op doe.
Dat verbreedt alleen je horizon en kun je weer toepassen indien noodzakelijk.
Met vriendelijke groet,
Wim
Dank voor je heldere reactie, Wim. Zo’n praktijkschets raakt de kern. Erkennen en willen zijn sleutelwoorden als het om leren gaat. Dat geldt zowel individueel als in teamverband. Jouw visie op blijven leren inspireert hopelijk veel mensen en teams!
Wat een originele en positieve benadering dat spanningen/konflikten ook voorportaal kunnen zijn van vernieuwing en kansen. Het hiervoor vereiste zelfstandig oplossingsgericht denken en handelen van alle teamleden klinkt logisch maar dit vereist wel grote stappen van alle betrokkenen incl. leidinggevenden.
Hoewel ik als ZZP-er meer als “éénmansfractie” opereer lijkt mij de in het artikel gegeven informatie zeer nuttig voor teamworkers.
Het boekje PRATEN heb ik gedownload en ga ik met belangstelling lezen.