TNO heeft zojuist de Arbobalans 2024 gepubliceerd. De vierjaarlijkse Arbobalans van TNO belicht de stand van zaken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden en gezondheid van de Nederlandse beroepsbevolking en het arbobeleid in bedrijven. TNO heeft voor deze Arbobalans 2024 vooral cijfers uit 2023 en 2024 gebruikt, en blikt daarin ook terug op trends vanaf 2015.
Hoe alarmerend zijn de openingswoorden van TNO bij de Arbobalans 2024 in de digitale newsroom op haar website:
“Kosten werkgerelateerd ziekteverzuim blijven stijgen, ruim helft psychosociale arbeidsbelasting”
Een van die kostenposten voor werkgevers is loondoorbetaling bij ziekte. Laten we kort kijken wat op dat punt op te maken is uit de Arbobalans 2024. En ook hoe arbeidsmediation kan helpen bij het inperken van verzuimcijfers.
Arbobalans 2024: Loondoorbetaling bij ziekte is stijgende kostenpost voor werkgevers
Een omvangrijke, steeds doorstijgende kostenpost voor werkgevers die in de Arbobalans 2024 prominent uit de verf komt, bestaat uit loondoorbetaling bij werkgerelateerd ziekteverzuim. Loondoorbetaling bij ziekte is ontzettend duur.
❌ Deze kostenpost voor werkgevers is sinds 2015 enorm gestegen, i.c. met bijna 63 %. Ging het in 2015 nog om (het toen al torenhoge) bedrag van 5,1 miljard, in 2023 was dat inmiddels 8,3 miljard (!).
❌ Naast loonstijgingen en groei van het totaal aantal werknemers is die stijging volgens TNO ook toe te schrijven aan toename van de gemiddelde verzuimduur.
❌ Verder is meer dan de helft (4,9 miljard) van de totale kosten van werkgerelateerd verzuim in 2023 toe te schrijven aan verzuim door psychosociale arbeidsbelasting.
Bekend is dat een te hoge werkdruk -volgens de Arbobalans 2024 een van de drie meest genoemde oorzaken van werkgerelateerde verzuimklachten- kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten. TNO ziet dat bij werknemers het percentage burnout-klachten toenam van 13% in 2015 naar 19% in 2023. Dat betekent een stijging van burnoutklachten bij werknemers van meer dan 46 % (!) over die periode.
Een verzuimperiode als gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burnout duurt volgens de nieuwste Arbobalans het langst (gemiddeld 63 dagen), en wordt in 75% van de gevallen deels of in hoofdzaak toegeschreven aan het werk.
Het ziekteverzuim is volgens TNO gestegen van 4% in 2015 tot 4,8% in 2023. Een stijging van 20% in die periode dus.
In de praktijk is een belangrijk deel van de verzuimklachten gerelateerd aan het werk. Als oorzaken van werkgerelateerde verzuimklachten werden het meest genoemd:
- te hoge werkdruk
- besmetting op het werk
- lichamelijk te zwaar werk
Wie het bovenstaande goed gelezen heeft ziet misschien dat deze korte paragraaf geen 10 maar zelfs 12 zorgelijke cijfers bevat.
Bijna een kwart van het verzuim in 2024 werd veroorzaakt door stress
Een paar maanden voor het uitkomen van de Arbobalans 2024 publiceerde Nu.nl reeds dat bijna een kwart van het verzuim in 2024 werd veroorzaakt door stress. ‘Volgens arbodiensten moeten stressklachten eerder herkend worden. Ook moet erover gepraat worden op de werkvloer. Dat helpt om klachten te verminderen en verzuim te verkorten of voorkomen.’ Aldus de publicatie van Nu.nl
Negen jaar eerder publiceerde RANDSTAD-MTC Arbeidsmediators al over de zorgelijke toename van burn-out, met als titel de vraag: ‘Hoeveel cijfers hebben we nog nodig’? Helaas is ook de in deze publicatie uitgesproken en toegelichte zorg nog zeer actueel.
De paar cijfers die we hierboven uit de Arbobalans 2024 hebben gedestilleerd voegen alleen maar toe aan de zorgen die bestaan over verzuim door psychosociale arbeidsbelasting en de enorme kostenpost voor werkgevers vanwege loondoorbetaling bij ziekte.
Uiteraard is het heel goed dát het loon wordt doorbetaald, want dit vangnet voor werknemers is onontbeerlijk, en het is niet voor niets in het leven geroepen. Ook werknemers lijden zelf schade door ziekte en uitval. Te meer reden om het probleem nog krachtiger aan te pakken.
Arbeidsmediation kan helpen bij het inperken van verzuimcijfers
Hoe kan arbeidsmediation helpen bij het inperken van verzuimcijfers?
✅ Een aanzienlijke hoeveelheid ziekmeldingen is gerelateerd aan een arbeidsconflict. Arbeidsmediation is een beproefd en kosten-efficiënt middel om arbeidsconflicten gezamenlijk op te lossen. Bedrijfsartsen adviseren in zo’n situatie niet voor niets vaak om arbeidsmediation in te zetten.
✅ Zo lang als zo’n arbeidsconflict niet wordt opgelost, loopt het verzuim door. De Arbobalans 2024 heeft laten zien dat de kosten van loondoorbetaling bij ziekte alarmerend hoog zijn. Door het oplossen van het arbeidsconflict via arbeidsmediation kan het verzuim worden bekort, en kan een halt worden toegeroepen aan de verzuimkosten en aan de schade van ziekte zowel voor werknemer als voor werkgever.
✅ Gelet op de hoge kosten voor de werkgever van een uitgevallen werknemer is het succesvol inzetten van arbeidsmediation al gauw een heel goede, eenmalige investering.
Meer weten over arbeidsmediation? RANDSTAD-MTC Arbeidsmediators in Den Haag is specialist op dit gebied en informeert u er kosteloos en vrijblijvend over. Bel voor rechtstreeks contact 070 – 8002356 of stuur een mail naar info@randstad-mtc.nl
Geef een reactie