Veel gezondheidsklachten hebben direct of indirect te maken met ruzie of conflict op het werk. Bijvoorbeeld gedoe met een collega, een leidinggevende of een medewerker, of pesten op het werk.
Langzaam maar zeker verhuist de aandacht dan van het werk naar het conflict. En naar de spanningen die het veroorzaakt.
Voor je het weet ben je meer met het conflict bezig dan met je werk. Dan gaat het mis. Vaak breiden negatieve effecten zich ook verder uit binnen de werkomgeving.
Hoe voorkom je ziekte door arbeidsconflict?
Voelen mensen zich niet goed op het werk, dan zullen ze ook minder presteren. Als hun weerstand afneemt kan dat een voorstadium van gezondheidsklachten zijn. Psychisch of lichamelijk, of allebei.
Wees alert op signalen.
Gezondheidsklachten door werkstress of door conflict op het werk komen helaas veel voor. Werknemer, werkgever en de organisatie kunnen daar schade door lijden. Daar zit niemand op te wachten; integendeel.
Herken je signalen? Dóe er direct wat mee en ga in gesprek.
Een ziekmelding is een soort kantel-punt: de weg terug is vaak niet makkelijk. De negatieve gevolgen voor werkgever én werknemer zijn aanzienlijk.
Gezondheid is meer waard dan welk conflict dan ook
Gezondheid staat op de eerste plaats. Die is meer waard dan alle conflicten bij elkaar. Maar een conflict houdt mensen soms in een ijzeren greep, ten koste van hun gezondheid.
Conflicten op het werk moet je meteen en met verstandig beleid aanpakken.
- Daar kun je, als het zelf niet goed lukt, de hulp van een neutrale derde bij inzetten.
- Dat bespaart voor werkgever én werknemer kosten en ellende in de toekomst.
Wanneer een ziekmelding (mede) voortkomt uit een arbeidsconflict, adviseert de bedrijfsarts vaak om mediation toe te passen.
Mediation past ook in de verplichtingen van werkgever en werknemer vanuit de Wet verbetering poortwachter (samen werken aan re-integratie).
Kijk hoe het kan worden opgelost
Om een kwestie op te lossen heb je elkaar nodig. Hoe kom je er met elkaar uit, als onderling praten niet meer goed werkt?
- Lukt onderling praten niet, kijk dan of een mediator kan helpen.
- Dat lijkt een grote stap, maar is in de praktijk juist heel laagdrempelig.
- Mediation kan óók wanneer er al een ziekmelding is gedaan.
Mediation werkt bij oplossen arbeidsconflict
Hoe dan? Je praat met elkaar onder leiding van een mediator. Dat gebeurt in een veilige, neutrale gespreksomgeving. De mediator is strikt onpartijdig.
De mediator helpt jullie om te herkennen en te benoemen wat er écht aan de hand is, en om opties voor oplossingen te vinden. Jullie bepalen zelf met elkaar hoe een gezamenlijke oplossing er uit ziet.
Mediation is oplossingsgericht overleggen, in een veilige gespreksomgeving.
Een heldere folder over mediation bij (dreigende) gezondheidsklachten vind je hier.
Kosten
Voor werknemer én werkgever is belangrijk, een arbeidsconflict snel en goed op te lossen. De kosten van mediation in een arbeidsconflict worden daarom in de praktijk vaak door de werkgever gedragen.
- Overleg met elkaar over die mogelijkheid.
- Een goede mediator is altijd onpartijdig, ongeacht wie er betaalt.
Laat je informeren
- Speelt er een conflict binnen je organisatie en wil je meer weten? Ik leg graag uit hoe mediation werkt en wat de mogelijkheden zijn. Mijn contactgegevens staan hieronder.
- Het maakt niet uit of je werknemer, werkgever en/of leidinggevende bent; je krijgt onpartijdige informatie.
Reageer
Heb je ook te maken met een (sluimerend) conflict op je werk? Reageer in het veld hieronder, of bel direct met Paul Walters als je een vraag hebt.